Hlavní obsah

Manželé z Ostravy jsou spolu už 75 let

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Manželé Jarmila a František Galasovi z Ostravy-Jihu dodrželi slib, který si dali 6. března 1943 v kostele v Čeladné na Frýdecko-Místecku, odkud oba pocházejí. V pátek v obřadní síni Ostravy-Jihu tak mohli oslavit „svatbu korunovačních klenotů”, tedy 75 let společného života. V historii Ostravy se taková svatba konala vůbec poprvé.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Manželé Galasovi oslavili v pátek v Ostravě 75 let společného života za doprovodu rodiny. Obřad je moc dojal.

Článek

„My nevíme, co je slovo rozvod. Za 75 roků jsme tohle neřešili, nikdy jsme o něm nemluvili,“ svěřila se novinářům po svatbě korunovačních klenotů 94letá Jarmila Galasová, která po základní škole nastoupila jako dělnice do arcibiskupských lesů, díky čemuž se vyhnula nasazení v Německu.

Jejímu o čtyři roky staršímu manželovi se to ale nepodařilo, byl tři roky totálně nasazen – zčásti v Německu a zčásti na šachtě. Předtím pracoval jako slévač ve Vítkovických železárnách, kam se po válce vrátil a zůstal tam až do roku 1980, kdy odešel do důchodu.

Po svatbě narazili na gestapo

„První, koho jsme potkali, když jsme po svatbě vyšli z kostela, tak bylo gestapo, které na Čeladné zatýkalo. Ale jinak jsme měli hezkou velkou svatbu,“ zavzpomínal František Gavlas.

Jeho žena doplnila, že na svatební oběd měli řízky, které napekla maminka.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pětasedmdesátileté výročí manželství zažila Ostrava poprvé v historii.

Po svatbě se jim narodily dvě dcery Miroslava a Jana, které jsou již dnes také v důchodu.

„Starostí bylo hodně, protože jsme spolu prožili dobu Hitlera, který nám prakticky zničil mládí. Nejhorší bylo, že musel jít pracovat do toho Německa, ale tak vše jsme zvládli a děti jsme snad dobře vychovali. Máme moc hodné děti a už se těšíme i z vnoučat a pravnoučat,“ usmívala se staronová nevěsta.

Mají čtyři vnoučata a šest pravnoučat

Paní Galasová po nástupu dětí na základní školu začala pracovat také ve Vítkovických železárnách, a to v provozu kovárny.

„Na jaře roku 1950 byl manželům Galasovým přidělen závodní byt v našem obvodě, takže již 68 let jsou našimi občany. Mají již čtyři vnoučata a šest pravnoučat. Dočkat se takovéhoto výročí chce opravdovou výdrž, toleranci, lásku a pevné zdraví. My běžní smrtelníci můžeme těmto nesmrtelným jenom závidět,“ usmíval se starosta Ostravy-Jihu Martin Bednář (ANO).

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Společně si manželé prošli dobrým i zlým. Slovo rozvod prý neznají.

Receptem na tak dlouhé společné soužití je podle manželů Galasových skromný život bez nějakých výstředností.

„Rodiče byli a jsou hodně aktivní. Sledují nejen to, co se děje v rodině, ale i ve společnosti,“ shrnuly jejich dcery. „Dnes mají lidé ten život mnohem šťastnější, měli by si toho vážit, že není válka,“ podotkla ještě nevěsta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám