Hlavní obsah

Nedostatek zedníků by mohli vyřešit čeští roboti. První začne pracovat už letos

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Nedostatek pracovní síly ve stavebnictví by v blízké budoucnosti mohli vyřešit roboti. První robot se specializací zedník/omítač by měl nastoupit do práce už letos v létě. Nahradí práci čtyř lidí, a navíc dokáže pracovat na tři směny.

Nedostatek zedníků by mohli vyřešit roboti. První český robot začne pracovat už letos v létěVideo: Novinky

 
Článek

Na dokončení robota se intenzivně pracuje ve Strančicích u Prahy v laboratoři - experimentální betonové stavbě, kde jsou dvě palety s cihlami a zelené robotické rameno.

Samostatné přemýšlení

Přístroj pracoval dříve v automobilce. Tam ale plnil pouze jednoduché funkce jako otáčení podle daných bodů.

„My se snažíme mu dát umělou inteligenci, aby sám vymyslel, kudy má jít, jak se má pohybovat, jak bude dráha toho pohybu vypadat. Nakonec vezme cihlu a umístí ji tam, kam má,“ vysvětlil Novinkám strůjce myšlenky robotů na stavbách Štěpán Kočí s tím, že zatím si stroj umí vybrat cihlu, pohybovat se v prostoru bez bourání, umístit cihlu do zdi a natáhnout na ni maltu, kterou ale při testování v betonové laboratoři nepoužívají.

„Při použití robota na stavbě se malta bude natahovat dalším pohybem robota, na němž bude umístěna tryska, do které se bude dodávat malta ze sila umístěného mimo budovu. Toto je standardní řešení dodávání malty třeba na omítky, proto to s tím ani netestujeme,” dovysvětlil Kočí.

Foto: Novinky

K obsluze stroje stačí člověk s tabletem.

Další dovednosti zatím inovátoři ani neplánují robota naučit.

„Robot má sadu čidel jako laserové dálkoměry, různá ultrazvuková čidla a další věci, díky kterým si odměřuje, jak je daleko od překážek, čímž si vytváří mapu prostoru,“ vysvětluje s tabletem v ruce vývojář softwaru Jakub Maršík a dodává, že bezpečnost je na prvním místě.

Rychlejší než parta zedníků

Robot je schopen nahradit celou partu zedníků, měl by být až šestkrát rychlejší. Umí zpracovat řádově až kamión a půl cihel denně.

Na jednotlivé řady cihel bude stroj nanášet maltu z běžného sila. Standardní sedm metrů dlouhou a dva a půl metru vysokou stěnu by robot měl zvládnout za pouhých 40 minut. Ušetří tak zhruba šest hodin práce čtyřem zedníků. Návratnost pořizovací investice by měla být pouhý rok, jeden robot vyjde na pět miliónů korun.

Lidé o práci nepřijdou

V dnešní moderní době se lidé kvůli chytrým strojům bojí o práci. Pravda je ale taková, že pracovníků ve stavebnictví je nedostatek a stroj nemůže pracovat samostatně. Na jednoho robota je potřeba jednoho člověka s tabletem.

„Akorát zvýšíme kvalifikaci lidí na stavbě. Místo dvou hůř placených zahraničních pracovníku tam bude jeden lépe placený Čech,“ usmívá se Kočí a dodává, že robot nezastane veškerou práci, ale udělá tu těžkou, hrubou práci. Člověk pak musí dodělat detaily.

Foto: Novinky

Robot dokáže postavit zeď 6x rychleji než parta zedníků.

„To, co tady vidíte, je zatím prototyp. Už v sobě má software, který jsme pro něj vyvinuli - umí už pracovat. V létě bychom ho chtěli pustit na stavbu do zkušebního provozu a myslíme si, že příští rok by se už mohla spustit sériová výroba,“ tvrdí Kočí ze společnosti KM- Robotics.cz.

Jediný na světě

Podle Kočího na světě zatím obdobný přístroj není. Jsou podobné pokusy, ale s mnohem menšími obkladovými cihlami.

Reklama

Výběr článků

Načítám