Hlavní obsah

Moskvané píší do sněhu jméno opozičního politika, aby donutili radnici závěje co nejdřív odklidit

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden Moskvu zasypalo nevídané množství sněhu. Odklízení závějí, se kterými bojují zaměstnanci města i vojáci, trvá z pohledu Moskvanů příliš dlouho. Někteří tak přišli na způsob, jak jejich práci uspíšit. Do sněhu píší jméno opozičního politika Alexeje Navalného, sněhová závěj je pak odklizena během několika hodin.

Foto: Profimedia.cz

Moskva se potýká s obrovským množstvím sněhu (ilustrační foto).

Článek

O důvtipném řešení problému s odklízením, které obyvatelé Moskvy sdílí na sociálních sítích, informoval server BBC. Řada obyvatel je hrubě nespokojena s údajnou liknavostí, se kterou úřady hromady sněhu odklízejí.

Proto některé Moskvany napadlo sprejem napsat na závěje jméno Alexeje Navalného. Opoziční politik je nejhlasitějším kritikem prezidenta Vladimira Putina a státní média odmítají uvádět i jeho jméno. Sám Putin o něm mluví pouze jako o „té osobě“.

Prvním, kdo s nápadem přišel, byl novinář a aktivista Mikhail Kozyrev, který na Facebooku sdělil nevážně pojatou výzvu, že jestli obyvatelé chtějí, aby hromady sněhu zmizely, měli by na ně naspat Navalného jméno.

Brzy se začali objevovat fotografie i videa se jménem opozičního politika po celém městě. O několik hodin později přibyla svědectví, jak pracovníci popsané haldy sněhu odklízejí. Na některých místech se jenom pokoušeli politikovo jméno zaházet čistým sněhem. Komentáře pobavených internetových uživatelů na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Nevkládali jsme do toho přílišné naděje, ale idiocie místních úřadů nás nezklamala,“ píše jeden z facebookových uživatelů. „Nyní každý v zemi i za hranicemi ví, že jméno Navalnyj není jen příjmení, ale i kletba, která nutí lidi k práci,“ dodává další z komentářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám