Hlavní obsah

Tchajwanského labradora oslavují jako hrdinu. Při své první akci dokázal najít přeživšího

Novinky, tcs

Psi, kteří pomáhají zachraňovat životy lidí při živelných katastrofách, jsou po právu oslavováni jako hrdinové. Tchaj-wan už má také jednoho takového. Při nedávném zemětřesení labrador jménem Tchie Hsiung (v překladu Železný hrdina) dokázal nalézt muže uvězněného přes 15 hodin v troskách zříceného domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hrdinou zemětřesení na Tchaj-wanu se stal záchranářský pes. V troskách hotelu našel živého člověkaVideo: Reuters

 
Článek

Speciální záchranný tým se dvěma psy ve výcviku vyrazil do terénu okamžitě poté, co zemětřesení o síle 6,4 stupně v úterý udeřilo. Ve městě Chua-lien, které bylo pouze 22 kilometrů od epicentra zemětřesení, se zřítilo několik budov a v sutinách zůstali uvěznění lidé.

Během prohledávání hotelu Marshal Tchie Hsiung dokázal vyčenichat po patnácti hodinách od zemětřesení dva zaměstnance hotelu. Jednomu z nich, šestatřicetiletému muži jménem Čou Süan, už bohužel nebylo pomoci.

O deset let mladšího Lianga Šu Weje našel Tchie Hsiung vzápětí. Ačkoliv se do míst, kde pracoval, zhroutila tři patra, Liang zázračně vyvázl jen s lehkými zraněními.

Psi zvládli otřesy, hluk i střepy

Záchranáři a trenéři obou psů měli pro své svěřence jen slova obdivu. Na záchranářské práce oba čtyřnožci tvrdě trénovali, bylo to ale jejich první nasazení v terénu. Všude byla spoustu skla a hřebíků, o které se mohli psi poranit. Bravurně se dokázali vypořádat rovněž i s následnými otřesy, které zemětřesení obvykle doprovází.

Foto: Profimedia.cz

Čtyřletý labrador je novým tchajwanským hrdinou

„Myslel jsem, že se budou příliš bát, ale oba to zvládli skvěle,“ zmínil psovod Li Čchun-šeng, který má na starosti Tchie Hsiunga, v rozhovoru pro agenturu AFP. Hrdinný labrador byl ve čtvrtek převezen k veterináři se zánětem ucha, který se mu rozmohl nejspíše kvůli stresu, alergii či počasí.

Pes má ale být brzy v pořádku a už teď se spolu se svým druhým čtyřnohým parťákem těší velké pozornosti. Ve svém projevu ocenil přínos záchranářských psů i starosta města Tchaj-čung, kde je jednotka umístěna, obyvatelé psům přezdívají pýcha Tchaj-čungu.

Psí čumák ničím nenahradíš

Oba psi byli původně zařazeni do výcviku na vyhledávání drog. Testy však nesplnili, protože byli příliš temperamentní. Přesně taková zvířata ale hledali záchranáři.

„Když si vybíráte psa, potřebujete, aby byl hodně hravý, nebojácný, aby neměl problémy s obrovským hlukem,“ uvedl Li.

Psí záchranářské týmy vznikly na Tchaj-wanu teprve před sedmi lety. Zkušenější záchranáři si ještě pamatují, jak se při pustošivém zemětřesení v roce 1999, při kterém zahynulo 2400 lidí, slétly na Tchaj-wan záchranné týmy z celého světa a všichni měli psy. Jen tchajwanské složky se musely obejít bez pomoci vytříbeného psího čichu.

Foto: Profimedia.cz

Tchie Hsiung (vlevo) se svým parťákem jménem Tuei-tuei jsou odměňováni po dobře vykonané práci.

Od té doby se toho ale hodně změnilo a nyní záchranáři na ostrově disponují zhruba padesátkou vycvičených čtyřnožců.

„Nezáleží na tom, jak vytříbené a citlivé má člověk schopnosti. Těm psím se zkrátka nevyrovná,“ uzavřel Li Čchung-šeng.

Reklama

Výběr článků

Načítám