Hlavní obsah

V kině pro nevidomé se šepot toleruje, filmové scény návštěvníkům popisují dobrovolníci

V drtivé většině kin je pravidlem, že by návštěvníci měli být během promítání filmu v tichosti. To však neplatí v kině The Whisper Cinema nacházejícím se v hlavním indonéském městě Jakartě. Jedná se totiž o kino pro nevidomé filmové nadšence, jimž s dějem filmu prostřednictvím našeptávání pomáhají dobrovolníci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kino pro slepé v Jakartě: Dobrovolníci jim popisují, co se děje na plátněVideo: Caters News, AP

 
Článek

Kino pro nevidomé otevřela v lednu roku 2015 Cici Suciatiová, která vyslyšela poptávku tamní slepecké komunity. Ta toužila po navštěvování kin, žádné z nich jí však nebylo uzpůsobeno.

V komorním kinu The Whisper Cinema se promítají převážně lokální filmy. Nevidomým návštěvníkům tam s popisem děje pomáhají dobrovolníci, kteří se jim prostřednictvím našeptávání snaží popsat vizuální část příběhu. Jedná se tak s největší pravděpodobností o první kino na světě, kde je jinak nepříliš oblíbené šeptání tolerováno.

S vnímáním děje nemají problém

Záběry, které názorně ukazují, jak to v kině během promítání probíhá, pořídil sedmatřicetiletý fotograf Eko Siswono Toyudho. „Nevidí, ale jejich ostatní smysly jsou velmi citlivé. S pomocí dobrovolníků tak nemají problém podrobně vnímat to, co se na plátně odehrává,“ svěřil se agentuře AP Toyudho.

„Atmosféra je oproti běžným kinům zcela odlišná, šepot totiž doprovází doslova celé promítání. Ačkoliv je to neobvyklé, nevidomí si to velmi užívají. Výrazy v jejich obličejích krásně ilustrují, že děj vnímají. Když je scéna vtipná, smějí se, když je naopak smutná, jsou zamračení,“ popsal.

Ředitelka kina, osmadvacetiletá Nia Samanthaová, doufá, že kino pomůže překonat bariéry mezi běžnou populací a zrakově postiženými lidmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám