Hlavní obsah

U západoslovenské Stupavy našli dvoumetrovou anakondu

Právo, ivi

Slovenský přírodovědec a dokumentarista Tomáš Hulík se na sociální síti svěřil neuvěřitelným zážitkem. „Při procházce u Stupavy jsem téměř šlápl na hada. Byla to téměř dvoumetrová anakonda žlutá,“ konstatoval Hulík.

Foto: Policie SR

Slovenská média se snaží zjistit, jak se anakonda do stupavských lesů dostala.

Článek

Přírodovědec se pořádně lekl, ale po chvíli zjistil, že had je mrtvý. Domovem tohoto hada je Jižní Amerika a ve střední Evropě v zimě nemá šanci přežít.

„Je to druh, který obývá Brazílii, Bolívii, Paraguay a Uruguay, částečně Argentinu. Pokud klesne teplota pod 15 stupňů, pro tyto hady to už není komfortní,“ říká zoolog Ján Kautman.

Foto: Policie SR

Téměř dvoumetrová anakonda žlutá.

Slovenská média si kladou otázku, jak se anakonda do stupavských lesů dostala. Podle odborníků šlo možná o neevidovaného hada, který uhynul a chovatel nechtěl mít potíže s úřady, tak ho prostě vyhodil v přírodě. Věk anakondy nalezené u Stupavy odhadl zoolog Daniel Jablonski na víc než deset let.

Foto: Policie SR

Domovem tohoto hada je Jižní Amerika, ve střední Evropě v zimě nemá šanci na přežití.

Anakonda žlutá dorůstá většinou do délky tří metrů. Z hlediska chovu se jedná o nebezpečného živočicha, chovatel je proto povinný získat povolení pro chov. V případě anakondy nalezené u Stupavy zahájila slovenská policie trestní řízení pro všeobecné ohrožení, za co je maximální sazba jeden rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám