Hlavní obsah

Nad Michiganem proletěl zářící meteor

Novinky, tcs

Padající letadlo, raketa, nebo snad dokonce UFO? Kdepak, oblohu nad americkým státem Michigan rozzářil bolid, neboli jasný meteor. Ačkoli nejsou tyto jevy úplně vzácné, vždy jde o úchvatnou podívanou. V úterý 16. ledna ji mohli vidět nejen obyvatelé Michiganu, ale i státu Ohio či kanadské provincie Ontario.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteor rozzářil noční oblohu nad středozápadem USA a KanadouVideo: Reuters

 
Článek

Jedním ze svědků, kteří krátce po osmé hodině večer zářivé těleso na obloze spatřili, byl i Danny McEwen junior, který právě seděl za volantem svého vozu, když ho v zrcátku upoutala oranžová záře. „Otočil jsem se a všiml si rychle klesající ohnivé koule,“ svěřil se zpravodajskému serveru Detroit News.

„Pak to vybuchlo v záři oranžových jisker. Vůbec jsem nevěděl, co si o tom myslet. Bylo to pěkně divné vidět nebe zbarvené do oranžova,“ dodal McEwen.

Pád meteoru, který shořel v atmosféře, potvrdila druhý den i NASA. Podle jejích údajů se jednalo o asteroid o průměru jednoho či dvou metrů, který se před vstupem do atmosféry pohyboval rychlostí zhruba 45 000 kilometrů za hodinu.

Rychlost v kombinaci s faktem, že meteor zářil velice jasně, ukazuje podle Billa Cookea z NASA na to, že se tělesu podařilo proniknout do atmosféry velice hluboko, než se rozpadl na množství kousků, které neškodně dopadly na zem.

V okolí Detroitu se proto dá v nejbližších dnech očekávat řada hledačů meteoritů a astronomové jsou již zvědaví, co nadšenci do „kamenů spadlých z nebe“ najdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám