Hlavní obsah

Žralok poklidně proplouvá hejnem vyplašených ryb

Novinky, tcs

Unikátní záběry se letos v červenci povedlo zachytit čtyřiačtyřicetileté americké fotografce Tanye Houppermansové ve vodách nedaleko Severní Karolíny. Na nich si žralok písečný pohrává s hejnem vyplašených ryb. Záběry minulý týden zveřejnila agentura Caters TV.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žralok se ukrývá v hejnu rybVideo: AP

 
Článek

Podle Houppermansové, která se fotografování podmořského světa věnuje už osm let, se takové záběry povedou jednou za život. „Vždycky mě ohromí, jak majestátní a krásná zvířata žraloci jsou,“ sdělila fotografka agentuře Caters TV.

Rybí hejno na videu zaujímá kulovitou formaci zvanou „bait ball“. Tu ryby zaujmou v okamžiku, kdy se hejno cítí ohroženo. Každá z ryb ovšem panikaří a snaží dostat do centra pomyslné koule, aby unikla z nebezpečí. Koordinace, se kterou se ryby dokáží výhybat dravcům, je rázem pryč.

„Bait bally“ se dravci brzy naučili využívat a používají různé taktiky k tomu, aby hejna do této formace, pokud možno co nejblíž k hladině, dostali.

Úctyhodní dravci, říká fotografka

Žralok písečný přezdívaný „šedá sestra” dorůstá délky až 3,5 metru a váží mezi 90 a 160 kilogramy. Vyskytuje se v pobřežních vodách po celém světě. Den tráví většinou v podmořských jeskyních či mezi skalisky, na lov vyráží v noci.

Jedním z nejtragičtějších mýtů okolo žraloků je ten, že vyhledávají lidskou kořist. „Bohužel ho poslední desítky let populární média neustále propagují,“ posteskla si fotografka.

Svým videem chce poukázat na to, že žraloci nejsou bestiální lidští zabijáci ale úctyhodní dravci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám