Hlavní obsah

Švédovi se po třech letech konečně povedlo natočit vzácného bílého losa

Novinky, tcs

Když si Hans Nilsson rozhodl zpestřit páteční večer výletem do lesů v kraji Värmland, netušil ještě, že spatří zvíře, které toužil potkat už víc než tři roky. Cestu mu zastoupil mohutný a sněhově bílý los.

Foto: Profimedia.cz

Bílí jedinci jsou mezi losy stále velice vzácní.

Článek

Do lesa chodil Nilsson s kamerou pravidelně. Přál si totiž vzácné zvíře natočit. Podle odhadů žije ve Švédsku zhruba 400 tisíc losů, ale pouze stovka jich je čistě bílých. „Vidět takové statné zvíře zblízka je zážitek,“ svěřil se Nilsson rozhlasové stanici Sverigeradio.

Navzdory tomu, že vzácná zvířata jsou zcela bílá, nemusí jít u losů vždy pouze o případ albinismu. Za neobvyklé zbarvení většinou může recesivní gen, který se u některých jedinců občas projeví.

Losů se sněhobílou srstí ale může postupně přibývat. Důvodem jsou lovci. Ti totiž střílí losy ve velkém, ty bílé ale nechávají z úcty nebo pověrčivosti na pokoji. „Je to něco na způsob šlechtění psů,“ řekl pro National Geographic profesor Göran Ericsson ze Švédské zemědělské univerzity.

Pro losy jsou totiž lidé jedinými nepřáteli. Jejich lovci tak vlastně provádějí přírodní výběr, ve kterém zvýhodňují světle zbarvené jedince. Podobných záběrů, jaké zachytil Hans Nilsson, tak bude v budoucnu možné spatřit mnohem víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám