Hlavní obsah

Horliví australští celníci zničili unikátní lišejníky z 19. století. Neměli na ně lejstro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Australští celníci zničili dva nenahraditelné rostlinné druhy, které místním vědcům zapůjčily mezinárodní instituce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Francouzské Národní přírodovědné muzeum a novozélandské Landcare Research Allan Herbarium poslaly do Austrálie dva vzorky lišejníků pocházející z 19. století. Ty ale zadrželi celníci, kteří je údajně kvůli nedostatkům v dokumentaci vyhodnotili jako potenciální biologickou hrozbu a spálili je. Informovala o tom agentura Reuters.

Mluvčí australského ministerstva zemědělství uvedl, že na balíčcích nebylo žádné označení toho, jak vzácný je jejich obsah. "Ministerstvo došlo k závěru, že pokračování v celní proceduře vedoucí ke zničení druhů bylo předčasné," uvedl mluvčí ve vyjádření zaslaném e-mailem.

Ani francouzská, ani novozélandská instituce nebyly předem informovány o chystaném zničení vzorků, a vyrozuměni nebyli ani australští vědci, kteří měli lišejníky obdržet. Za běžných okolností má být odesilatel i adresát varován, že dováženým předmětům hrozí zničení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám