Hlavní obsah

Vzdálená budoucnost je realitou. V Dubaji bude dron přepravovat lidi

Ve futuristické Dubaji jsou zase o kus napřed. Od července tam má začít létat bezpilotní letoun určený pro přepravu lidí. Dron přepraví cestujícího o váze do 100 kilogramů, který si může vzít i malé zavazadlo.

Budoucnost osobní přepravy - místo po zemi se budou lidé přemísťovat vzduchemVideo: Roads and Transport Authority

 
Článek

O novince informoval dubajský úřad pro silnice a dopravu, který zveřejnil i videoukázku toho, jak bude přeprava vypadat. K přepravě bude využíván čínský dron Ehang 184 a prý se opravdu nejedná jen o experiment.

„Není to žádný pokus. S tímto dopravním prostředkem už jsme na dubajském nebi létali,“ citoval web New York Times šéfa dopravního úřadu Mattara al-Tajera.

Letoun vydrží ve vzduchu zhruba půl hodiny, jeho baterie se znova nabije za dvě hodiny. V Dubaji se počítá s doletem 50 kilometrů. Dron prý dokáže letět rychlostí až 160 kilometrů za hodinu, ale v ostrém provozu by to mělo být podle úřadu maximálně kolem 100 kilometrů za hodinu.

Pasažér po nástupu do dronu zadá na mapě lokaci a tím jeho zapojení končí. Dál už nemusí dělat nic, může se jen rozhlížet po moderní metropoli. Let bude sledován z řídícího centra na zemi.

S dronem Ehang 184 mají plány i v americkém Las Vegas, kde loni oznámili, že začnou se zkouškami pro veřejné využití.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dubajští hasiči budou používat jetpackyVideo: AP

V lednu v Dubaji začali využívat další futuristickou hračku – jetpack. Dostali ho hasiči, kteří se pomocí něj můžou dostat na hůře přístupná místa. [celá zpráva]

Anketa

Využili byste dron k rychlému přemístění?
Ano
75,9 %
Ne
24,1 %
Celkem hlasovalo 760 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám