Hlavní obsah

Velrybí mládě postrkovalo matku uvízlou na mělčině

K neobvyklé scéně došlo minulý týden u břehů Austrálie nedaleko Brisbane. V mělkých vodách tam uvízla samice keporkaka a zdálo se, že se ji snaží osvobodit její mládě, které do ní strkalo. Dvojice nakonec opravdu odplula sama, aniž by potřebovala pomoc záchranářů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mládě strkalo do své matkyVideo: Reuters

 
Článek

Velrybu v nesnázích spatřili poblíž ostrova North Sandbroke. Na místo přijeli záchranáři, kteří chtěli pár zajistit do příjezdu specializovaného týmu, ale nakonec neměli žádnou práci.

Mládě totiž očividně do matky šťouchalo, skoro jako by se ji vědomě pokoušelo osvobodit. Společně s přicházejícím přílivem se to nakonec po necelé hodině podařilo a pár odplul na volné moře.

„Velrybě se podařilo osvobodit a mohla tak i s mládětem odplout pryč. Matka byla trochu unavená a rozrušená,“ uvedl pro BBC mluvčí úřadu Queensland Parks and Wildlife Service, jehož záchranáři byli na místě.

Keporkaci (někdy také označovaní jako plejtváci dlouhoploutví) se u pobřeží Queenslandu v období od dubna do listopadu vyskytují poměrně často. Před migrací do chladných antarktických vod tam totiž míří, aby se mohli rozmnožovat a přivést na svět mláďata.

Reklama

Výběr článků

Načítám