Hlavní obsah

Reklama na prací prostředek udělá z černocha Číňana

Novinky, vps

Pamatujete na reklamu na prací prášek Árijec z České sody? V Číně teď běží podobná reklama, kde prací prostředek udělá z černocha Číňana. Chybí jen ten satirický tón, reklama je totiž myšlena vážně.

Čínská reklama na prací prostředek

 
Článek

Spot ukazuje čínskou dívku, která zrovna pere. Do místnosti přijde černoch se skvrnami od barvy na obličeji a tričku. Dvojice se na sebe svůdně dívá, načež ale dívka strčí chlapci do úst prací prostředek značky Qiaobi a nacpe ho celého do pračky. Po vyprání z ní ke spokojenosti dívky vykoukne Číňan.

Reklama v Číně podle BBC běží už zhruba měsíc, ale tamní média se jí moc nevěnovala. Mezinárodní pozornost si ale získala až poté, co ji na svém facebookovém profilu sdílel v Číně působící americký hudebník Christopher Powell, sám černoch. „Jsem zděšen,“ napsal v komentáři k videu.

Mnozí Číňané fobii z tmavé kůže, z čehož plynou rasistické postoje vůči černochům

Někteří uživatelé na čínských sociálních sítích už předtím reklamu označovali za podivnou, mimo Čínu ale dostala okamžitě jednoznačnou nálepku – je rasistická. Čínský web Shanghaiist ale upozorňuje, že reklama odráží široce rozšířené rasové postoje v Číně.

„Jakýkoliv cizinec, který žil v Číně, může dosvědčit, že postoje týkající se rasy a barvy kůže jsou tu často odlišné od domova. Vzhledem k tradičním standardům krásy cenících si bílé kůže, mají mnozí Číňané fobii z tmavé kůže, z čehož bohužel také plynou rasistické postoje vůči černochům, kteří jsou některými vnímání jako ‚špinaví‘ jen kvůli jejich barvě kůže,“ napsal Shangaiist.

„Mnozí z nás se dívají skrz prsty dokonce i na Číňany, kteří mají tmavší pleť, hlavně ženy,“ napsal k reklamě sloupkař listu China Daily Raymond Čou.

Vzhledem k výše uvedenému tak nepřekvapí reakce majitele firmy vyrábějící prací prostředek Qiaobi.

„O reklamě toho moc nevím. Upřímně, nevěnoval jsem jí tolik pozornosti,“ řekl pro BBC Chinese s tím, že si neuvědomil, že je rasistická, dokud mu to neřekli.

Anketa

Přijde vám reklama na prací prostředek Qiaobi rasistická?
Ano
21,5 %
Ne
78,5 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám