Hlavní obsah

Napůl jako delfín, napůl jako krokodýl. V Číně chytili záhadného tvora

Peking

Rybář v řece ústící do Východočínského moře chytil podivného tvora, který připomíná na jednu stranu delfína, protože má šedou hladkou kůži, na druhou stranu je podobný krokodýlu, protože má na hlavě dva výrůstky připomínající nadočnicové oblouky. Ve skutečnosti jde ale o zuby. O tvoru informují britská média s odkazem na čínský web People's Daily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínský rybář chytil obří rybu s rysy krokodýlaVideo: AP

 
Článek

Ač vypadá ryba velmi podivně, vědci tuší, co rybář chytil. Ve skutečnosti nejde ani o delfína, ani o krokodýla. Chycen byl savec z čeledi vorvaňovitých. Ti jsou opravdu podobní delfínům, je velmi těžké je spatřit, protože se potápějí do velkých hloubek a pod vodou vydrží 45 minut.

„Vypadá to, že jde o vorvaňovce tropického,” řekl serveru MailOnline mořský biolog Stephen Simpson z univerzity v Exeteru. Podle něj má vorvaňovec opravdu vepředu dva výrazné zuby, které mají přilákat samice a tomuto zvířeti by odpovídal i tvar hlavy.

Foto: AP

Podivná ryba, kterou objevili čínští rybáři, je zřejmě vorvaňovec tropický.

Je však možné, že jde o zatím nepopsaný druh vorvaňovce. Některé druhy nikdy nebyly spatřeny živé a vědci je znají pouze jako těla vyplavená mořem.

Podle vědců je podivné, že se velryba vyskytovala v řece právě proto, že vyhledávají spíše větší hloubky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám