Hlavní obsah

Dělníci vykopali u Sevilly amfory s půltunou mincí z antického Říma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sevilla

Unikátní objev učinili španělští dělníci, kteří během práce pod zemí poblíž Sevilly našli více než půl tuny vzácných antických mincí. Podle znalců byly mince vyrobeny v období římské říše na konci čtvrtého století a podobně velký nález je ve Španělsku zcela ojedinělý. Informují o tom v pátek španělská média.

Foto: Profimedia.cz

V 19 amforách bylo půl tuny mincí. Ilustrační foto

Článek

Podle listu El País objevili dělníci 19 amfor, které byly plné bronzových a méně četných stříbrných mincí. Každá z desítek tisíc mincí váží mezi osmi a deseti gramy, což celkem dává 600 kilogramů. Odborníci ze sevillského muzea archeologie uvedli, že byly vyraženy na konci čtvrtého století a poté uskladněny v nádobách, aby s nimi mohl nějaký římský činitel vyplácet vojáky či sloužící.

„Je to unikátní množství, které má sotva obdoby. Až do současnosti jsme z dob římského impéria ve Španělsku nic podobného neobjevili," řekla ředitelka archeologického muzea v Seville Ana Navarrová. Podle ní je neobvyklé, že byly mince uchovávány právě v malých amforách, které většinou sloužily na tekutiny či jiné poživatiny.

Španělští odborníci hodlají středeční nález dále analyzovat ve spolupráci s odborníky z Itálie a dalších evropských zemí.

Stavební práce na pozemku v obci Tomares, vzdálené asi deset kilometrů od Sevilly, byly ihned přerušeny a do terénu vyrazili k dalšímu průzkumu archeologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám