Hlavní obsah

Tříměsíční mládě hrocha z pražské zoo dostalo jméno Fanda

– Praha

Hroší sameček, který se na konci ledna narodil v pražské zoologické zahradě, dostal jméno Fanda. V sobotu ho pokřtil herec David Novotný. Fanda je třetím potomkem hrocha Slávka a jeho partnerky Marušky. Předchozí dva, Tomík a Váleček, se už z Prahy odstěhovali do jiných zoologických zahrad.

Foto: ČTK

Tříměsíční mládě hrocha z pražské zoo dostalo jméno Fanda

Článek

Fanda se jako první narodil v pavilonu hrochů, který je otevřen od roku 2013. "Pro nás je to takový symbol, že i v tomto novém pavilonu funguje odchov mláďat," řekla při křtu kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová.

Foto: ČTK

Mládě hrocha dostalo jméno Fanda

Při narození malý hroch vážil asi 45 kilogramů. Jak to vypadá, když se takový hroch zvedne nad hlavu, ukázal návštěvníkům vzpěrač Jiří Orság. Účastník srpnové olympiády v Riu de Janeiro lehce zvedl nad hlavu činku o váze novorozeného hrocha. Byla to pro něj rozcvička, pak před něj pracovníci zoo položili přibližně stokilovou činku. Ta odpovídá současné hmotnosti hrošího samečka Fandy, uvedla kurátorka. Orság i tuto zátěž zvedl nad hlavu.

Foto: ČTK

Fanda se svými rodiči - Slávkem a Maruškou

Hrochy chová pražská zoo téměř od svého založení. Jako první přijel v roce 1933 v cirkusové maringotce hroch Petr. Populární byla hrošice Zuzana, která do Prahy dorazila z Berlína, kde za války přečkala bombardování. Zoo ji odkoupila za symbolickou jednu korunu za každé kilo váhy.

Foto: ČTK

Tříměsíční hrošík si plavání užívá

Fandův otec Slávek se stal hrdinou povodní v roce 2002. Dokázal přežít v Pavilonu velkých savců, ale jeho tehdejší partnerka Lentilka a dcera Barborka takové štěstí neměly. Novou Slávkovou partnerkou se pak stala Maruška.

Reklama

Výběr článků

Načítám