Hlavní obsah

Policisté zvolili místo pokuty netradiční trest

Novinky, vps

Chválu sklízejí policisté z vietnamského města Danang. Místo pokuty totiž řidičce, která jela jednosměrkou v opačném směru, udělili alternativní trest – nechali ji 50krát napsat slib, že už tak nikdy neučiní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvacetiletá nervózně vypadající řidička skútru policistům tvrdila, že značku jednosměrky neviděla. Hlídka se rozhodla, že jí uvěří. Mladá žena proto dostala podle vietnamských médií dvě možnosti. Buď zaplatit pokutu, nebo napsat na papír 50krát „Slibuji, že už znovu nepojedu jednosměrkou v opačném směru“.

Řidička si sedla na obrubník a dala se do psaní.

Šéf místní policie Tran Viet Hoa k incidentu z minulého pátku v prohlášení uvedl, že jeho oddělení se nesnaží striktně vymáhat dodržování pravidel, ale spíš dělat práci přátelsky a zvyšovat uvědomělost veřejnosti.

„Pokutovat tu dívku by byla hračka, zabralo by to jen pár minut, ale není to tak přesvědčující, a to obzvlášť u mladých lidí, kteří porušili zákon poprvé. Mohlo by to u nich vyvolat negativní vnímání policie a snížit vzdělávací hodnotu trestu,“ uvedl Hoa pro vietnamský zpravodajský web tuoitrenews.vn.

Velitel dopravní policie v Danangu Le Ngoc se za trest postavil, ačkoliv jsou podobné akce vlastně proti nařízením, jak trestat dopravní přestupky. Vytváří se tak podle něj bližší pouto mezi policisty a občany.

„Kromě těch, kteří porušují dopravní předpisy úmyslně, je tu celá řada situací, které vyžadují flexibilnější řešení,“ dodal Ngoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám