Hlavní obsah

Rakouská obec originálně upozornila na odpadky u silnice

Novinky, vps

Obyvatele obce Kirchham ležící na severu Rakouska štvalo, že neustále museli uklízet odpadky, které vyhazovali lidé z aut na silnicích okolo obce. Vymysleli proto originální způsob, jak na problém upozornit a snad i zamezit dalšímu hromadění odpadků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na kilometrovém úseku silnice u Kirchhamu, který má nějakých 1900 obyvatel, je tak teď k vidění 300 velkých žlutých šipek. Nejedná se ale o nějakou instalaci moderního umění – každá šipka ukazuje na místo, kde ležela třeba plechovka nebo krabička od cigaret.

Žluté šipky podél silnice u rakouského Kirchhamu.

„Neměli jsme dost šipek. Potřebovali jsme jich o 100 víc,“ uvedl pro rádio ORF starosta obce Hans Kronberger. „Každý rok sbíráme odpadky, ale lidé je pořád vyhazují z aut,“ dodal starosta.

Jeho frustraci se nelze divit, vždyť místní správa uvádí, že v rozpětí jednoho roku našli podél silnic jen těžko uvěřitelných 10 tisíc plechovek od Red Bullu.

„Ročně takto podél silnic v okrese posbíráme 30 tun odpadků,“ citoval list Oberösterreichische Nachrichten místního šéfa údržby silnic Aloise Lanze.

Odpadky neškodí jen esteticky, místní si stěžují i na možné znečištění půdy a také škodlivost pro zvířata.

Šipky podél silnice nebudou věčně, už během dubna by je podle rakouské mutace zpravodajského webu The Local měli sesbírat mladí dobrovolní hasiči. Až pak se ukáže, jestli měly nějaký efekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám