Hlavní obsah

Kazašská vláda zakázala mobily kvůli únikům informací

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kazachstánu se rozhodli zakázat mobilní telefony ve vládních budovách kvůli příliš častým únikům citlivých informací. Můžete hádat, jak se tato interní zpráva dostala na veřejnost...

Foto: Profimedia.cz

Stará dobrá Nokia 5110 teď možná bude v Kazachstánu žádaným zbožím.

Článek

Nařízení má platit od 24. března a týká se úředníků a jejich návštěv. Nově teď budou muset nechat své telefony u vchodu.

Memorandum uniklo ve čtvrtek a stojí v něm, že „se zvyšuje počet případů, kdy jsou citlivé informace prozrazovány pomocí aplikace WhatsApp“. Úředníkům navíc nařizuje, aby používali jednoduché mobilní telefony bez fotoaparátu a možnosti internetového připojení, prozradily agentuře Reuters dva vládní zdroje.

Celý dokument publikoval kazašský zpravodajský web Tengrinews. Dokumenty, které se na veřejnost rozhodně neměly dostat, se v kazašských médiích objevují pravidelně. Reuters uvádí jako nedávné příklady třeba plány privatizace nebo revize rozpočtů státních podniků.

Reklama

Výběr článků

Načítám