Hlavní obsah

U Nového Zélandu se objevil keporkak bez ocasu, vede se mu dobře

U Nového Zélandu se podařilo zahlédnout a nafotit kytovce druhu keporkak, který při nějaké nehodě přišel o obě ocasní ploutve. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Keporkak. Ilustrační foto

Článek

Keporkak se poprvé objevil počátkem týdne u pobřeží Kaikoura na severovýchodním okraji novozélandského Jižního ostrova. Není jasné, jak o svou ocasní ploutev přišel, uvedl místní představitel ochrany přírody Mike Morrissey, ale mohlo jít o následek zapletení do rybářských sítí.

Ale navzdory tomu, co vypadá jako vážné zranění, se zdá, že si keporkak vede dobře, dodal Morrissey pro BBC.

Snímky keporkaka bez ocasu zveřejnila Fiona Wardleová.

„Zdá se, že se jinak těší dobrému zdravotnímu stavu a k pohybům ve vodě se naučil používat své prsní ploutve.“

Keporkak má výrazně protažené prsní ploutve, díky kterým je také někdy označován jako plejtvák dlouhoploutvý.

Velryby se mohou někdy zaplést do rybářských sítí a dalšího vybavení, což je může zranit či způsobit jejich smrt. Rány na ocase keporkaka vypadají nejméně rok staré, dodal Morrissey. Na pořízených fotografiích nejsou vidět žádné známky otevřených ran. „Je to mladý kytovec a rány se mu zahojily. Nezdá se, že by ho to nějak ovlivnilo.“

Je to vůbec poprvé, kdy kdokoli v této oblasti viděl podobného kytovce. Ale pokud jde o migrujícího keporkaka, je možné, že se opět vrátí – a bude možné ověřit, jak si vede.

Keporkaci zahajují svou každoroční migraci v lovištích v Antarktidě, odkud míří do Jižního Pacifiku, kde se páří a kde se rodí mláďata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám