Hlavní obsah

Známe identitu Banksyho, tvrdí britští vědci

Geniální reakce na paradoxy politické korektnosti i největší pokrytectví dnešní společnosti poukazuje už více než deset roků geniální street art umělec Banksy. Součástí jeho image je to, že vlastně nikdo netuší, kdo za touto přezdívkou stojí. Tedy dosud netušil. Vědci z Queen Mary University prý jméno už znají. Má jím být umělec Robin Gunningham.

Foto: Profimedia.cz

Banksyho díla se obvykle stávají okamžitým hitem.

Článek

Forenzní experti této univerzity použili při odhalování Banksyho stejnou techniku, jakou používají při pátrání po sériových zločincích.

Foto: Profimedia.cz

Banksyho malby jsou velmi kreativní.

Srovnáním geografického profilu Gunninghama a Banksyho v Londýně a Bristolu vyšlo najevo, že oba profily jsou téměř shodné. Vybrané hospody, hřiště i rezidenční adresy vedou k jedinému jménu – Gunningham. Přitom poprvé se o tomto umělci jako Banksym psalo v roce 2008.

Foto: Profimedia.cz

Několik svých děl věnoval Banksy i problematice uprchlíků. Tento výjev vznikl ve francouzském přístavu Calais.

„Byl bych velmi překvapen, kdyby to on nebyl, i bez naší analýzy, ale je zajímavé, že naše analýza to jen podpořila… Velmi rychle se totiž ukázalo, že je tu jen jeden hlavní podezřelý a všichni vědí, kdo to je,“ uvedl autor výzkumu Steve Le Comber v rozhovoru pro BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám