Hlavní obsah

V neděli aukce nabídne dlouho pohřešované Masarykovo křeslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S vyvolávací cenou 150 000 korun půjde do nedělní aukce v Praze třetí a dlouho pohřešovaný exemplář křesla, které pro prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka navrhl jeho hradní architekt Josip Plečnik. V 70. letech 20. století, kdy se nábytek z Hradu rozprodával a byl nahrazován jiným, odpovídajícím vkusu tehdejších obyvatel Hradu, odkoupily dvě křesla Klenoty Praha za 80 korun. Třetí bylo dosud nezvěstné, objevilo se v jedné soukromé domácnosti.

Foto: Aukční dům Sýpka, ČTK

Masarykovo křeslo

Článek

Před deseti lety se Hradu podle České televize podařilo jedno z křesel vydražit zpátky za 180 000 korun a nakonec získat do vlastnictví i druhé z nich. Zda-li se o totéž pokusí dnes s posledním kusem, nechtěli zástupci Pražského hradu prozradit. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sdělil, že v této záležitosti „nedisponuje žádnou informací”.

Foto: Aukční dům Sýpka, ČTK

Masarykovo křeslo

Spolu s Masarykovým křeslem se v dražbě Aukčního domu Sýpka objeví i další kousek z pracovny Pražského hradu, a to intarzovaný psací stůl z 19. století. Zájemce za něj musí nabídnout minimálně 280 000 korun. Nejdražší položkou bude ale Zátiší s kukuřičným klasem od Emila Filly, olejomalba z roku 1924 se začne dražit na částce 3,8 miliónu korun.

Aukční dům zařadil do dražby i práce řady dalších známých výtvarníků. Je mezi nimi mimo jiné obraz malíře Vojtěcha Hynaise Dívka se zrcadlem, olejomalby Václava Brožíka Holandský patricij a Venkovský hoch s kloboukem nebo několik olejomaleb Antonína Hudečka či koláží Jiřího Koláře. Ze současných tvůrců se v aukci objeví práce Krištofa Kintery, Tomáše Císařovského, Jakuba Špaňhela, Aleše Lamra nebo Jiřího Georga Dokoupila, který rozměrná plátna maluje pomocí kouře a sazí, obarvených mýdlových bublin, pneumatik nebo filmových políček.

Reklama

Výběr článků

Načítám