Hlavní obsah

Kamery zachytily vzácného jaguára

Novinky, vps

Několik kamer v horách na jihovýchodě Arizony zachytilo jaguára pojmenovaného jako El Jefe. Je to vzácnost, protože tento jedinec je momentálně jediným potvrzeným volně žijícím jaguárem na území USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jaguár El JefeVideo: Reuters

 
Článek

Video zveřejnily minulý týden společnosti Center For Biological Diversity a Conservation CATalayst, které v oblasti pomocí kamer monitorují populaci jaguárů a ocelotů, napsala agentura Reuters.

El Jefeho se v minulých letech podařilo několikrát vyfotografovat, první video však bylo zveřejněno až teď.

Výskyt jaguárů v Arizoně je velmi citlivou otázkou. Poslední známou samici zastřelil lovec v roce 1963 a v roce 2009 musel být utracen Macho B, jediný další potvrzený samec.

Odborníci nejenom ze dvou jmenovaných organizací proto bijí na poplach, protože v tuto chvíli je v ohrožení i samotný El Jefe. Kanadská těžební společnost chce totiž zřídit měděný důl v horách Santa Rita, kde jaguár žije.

„Je úžasné, že tato šelma žije jen nějakých 40 kilometrů od Tucsonu. Je tady už tři roky. Máme povinnost postarat se o to, aby byl její domov ochráněn,“ citoval web listu The Independent Randyho Serraglia z Center For Biological Diversity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám