Hlavní obsah

V Indii zjišťují, zda člověk zemřel po zásahu meteoritem

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé v indickém státě Tamilnádu zjišťují, zda sobotní úmrtí řidiče autobusu v areálu jedné vysoké školy nastalo po zásahu meteoritem. Pokud by to byla pravda, jednalo by se o první potvrzený případ tohoto druhu po téměř 200 letech.

Foto: Profimedia.cz

Malý kráter, který měl vzniknout po dopadu meteoritu

Článek

K incidentu došlo ve městě Vellore. Náraz rozbil okna autobusu a vytvořil v zemi metr hluboký kráter. Řidič, který stál na trávě nedaleko svého vozu, zemřel během převozu do nemocnice. Méně vážná zranění utrpěli dva zahradníci a jeden student.

Vyšetřovatelé se nejprve domnívali, že za neštěstí mohly výbušniny omylem ponechané na místě po stavebních pracích. Jenže vyšetřování tuto teorii nepotvrdilo. U kráteru se navíc našel zvláštní tmavě modrý kámen.

„Poté, co se nenašly žádné stopy po výbušninách, jsme přešli k teorii, že by se mohlo jednat o meteorit. Zatím to ale není potvrzené, ještě musí dojít k analýze vzorků,“ citovala agentura Reuters jednoho z vyšetřovatelů.

„Takový zvuk jsem nikdy předtím neslyšel. Nebylo nic cítit, žádný oheň, nic,“ uvedl k incidentu děkan školy G. Baskar, který zrovna pracoval ve své kanceláři.

Vědecký magazín International Comet Quarterly uvádí, že k poslednímu potvrzenému úmrtí po zásahu meteoritem došlo v roce 1825. Takové případy jsou tak opravdu vzácné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám