Hlavní obsah

Panenka Barbie bude menší i s plnějšími křivkami

Výrobce panenek Barbie představil nové varianty této hračky. Kvůli časté kritice nesmyslných tělesných proporcí, vyrobil tři verze panenky – vysokou, menší a s plnými křivkami.

Foto: Mike Segar, Reuters

Panenky Barbie ve výloze obchodu. Jsou kritizovány, že vytvářejí u dětí nereálnou představu o lidském těle.

Článek

Veřejnosti byla Barbie poprvé představena na veletrhu v New Yorku před zhruba 57 lety. Její podoba se ale časem stala terčem kritiky. Řada rodičů tvrdí, že neskutečně prsatá panenka s vosím pasem a velkýma očima vyvolává u dětí nerealistickou představu o dokonalém těle, přestože panenka se oproti své původní podobě během let mírně změnila.

Ke klasické Barbie se nyní připojily nové varianty panenek se třemi různými tvary těl a sedmi různými odstíny pleti. Na výběr jsou panenky s 22 různými barvami očí a 24 typy účesu.

Foto: Handout, Reuters

Nová podoba panenek Barbie, jak ji jejich výrobce představil letos v lednu.

Nová oblejší Barbie má větší ňadra a pozadí, silnější stehna a výraznější bříško. Časopis Time, který o proměně ve vzezření barbínek informoval jako první, ji umístil na obálku svého čísla s titulkem "Můžeme teď už přestat mluvit o mém těle?".

Mattel pracoval na nových typech těl poslední dva roky, řekla mluvčí největšího světového výrobce hraček Michelle Chidoniová. Firmu trápí klesající obliba těchto panenek, kterým konkurují počítačové tablety a interaktivní elektronické hračky. V loňském třetím čtvrtletí klesl prodej Barbie o čtyři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám