Hlavní obsah

V americké loterii se bude hrát o 35 miliard, na losy se stojí fronty

Novinky, vps

Ve středečním slosování americké loterie Powerball bude ve hře rekordních 1,4 miliardy dolarů, tedy asi 35 miliard korun. Jackpot se v této soutěži poprvé v historii přehoupl přes jednu miliardu dolarů.

Foto: Orlin Wagner, ČTK/AP

Billboard oznamuje rekordní jackpot v loterii Powerball

Článek

Přes magickou hranici se jackpot dostal po sobotním slosování, které nenašlo výherce. Možná výhra činila 900 miliónů dolarů, což už v tomto případě znamenalo největší jackpot v historii USA. Prodeje losů následně nabraly na ještě větších obrátkách, někde se na ně stály dlouhé fronty, a k výhře tak přibyly další stamilióny.

Nejedná se však o největší jackpot na světě, protože ve španělské loterii El Gordo se rozdělovala výhra v hodnotě 2,4 miliardy dolarů. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Systém této hry je ale odlišný a výhra putuje mezi velké množství sázejících, kdežto v Powerballu může vyhrát i jediný šťastlivec.

Foto: Richard Vogel, ČTK/AP

Na nákup lístků se místy stály a stojí dlouhé fronty.

Pokud by někdo opravdu vyhrál a nechal by si vyplatit výhru okamžitě, dostal by podle provozovatele loterie 867,9 miliónu dolarů. Druhou možností je nechat si vyplácet celou výhru v průběhu 29 let.

Šance na výhru? Mizivá...

Šance na výhru je podle stanice CNBC jedna ku 292 miliónům. Statistik Jeffrey Miecznikowski z Univerzity v Buffalu k tomu pro Reuters uvedl, že je 25krát pravděpodobnější, že se člověk stane příštím americkým prezidentem, než aby vyhrál Powerball. Šance jsou podle něj stejné, jako kdybyste 28krát hodili mincí a vždy padla panna.

„Nezní to tak strašně. Ale trvalo by vám to věčnost,“ dodal Miecznikowski.

Předchozí rekordní jackpot v USA činil 656 miliónů a padl v roce 2012 v soutěži Mega Millions, kdy si ho rozdělili tři výherci. V Powerballu držela primát částka 590,5 miliónu dolarů, jíž vyhrála v roce 2013 obyvatelka Floridy.

Powerball se hraje v 44 státech USA, Washingtonu D.C., Portoriku a Amerických Panenských ostrovech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám