Hlavní obsah

Ohňostroj v Praze připomněl historické osobnosti

Praha
Aktualizováno

Deset minut trval novoroční ohňostroj v Praze. Show s názvem Praha Múzami políbená začala v 18:00. Odpalován byl poprvé z Vítkova a ne z Letné, jako v minulých letech. Ohňostroj vyšel pražský magistrát na téměř milión korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Novoroční ohňostroj v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Pyrotechnická show na téma inspirace připomínala vliv devíti múz na osobnosti pražské historie, jako byli císař Karel IV. nebo Tycho de Brahe či Karel Hynek Mácha. S tématem vystoupení ladila hudba.

Foto: Právo

Novoroční ohňostroj v Praze

Na úvod byly Vítkově zapáleny barevné svíce, které ozářily památník. Poté byly postupně odpáleny šedesátimetrové číslice nového roku 2016.

První obraz připomenul 700 let od narození  Karla IV. barvami jeho erbu. Ve druhém ho vystřídala připomínka narození hvězdáře Tycha de Brahe, který se narodil před 470 lety. Na výročí 180 let od vydání Máchova Máje pamatovaly nachové a růžové světlice.

Slovanské tance Antonína Dvořáka, jejichž druhá řada vznikla před 130 lety, zpodobnil divoký rej vířivých a barevných světelných efektů. Pátý obraz představil střelbu ohňostroje ve zlatých, modrých, červených a blikavých variacích barevně rozlišujících každý hlas. Diváci na Vítkově výkřiky obdivu nejvíce ocenili rakety v podobě vlasatic, které se pomalu draly k nebi, červená máchovská srdce a závěrečný zlatý déšť.

Foto: Právo

Novoroční ohňostroj v Praze

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám