Hlavní obsah

Santa Claus se blíží k Evropě, sledují ho americké radary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Velitelství severoamerické protivzdušné obrany NORAD letos opět sleduje pohyb sobího spřežení se Santa Clausem. Každou minutu dostává hlavní velitelství na letecké základně Peterson AFB v Colorado Springs informace z radarů a ze satelitů o jeho pohybu.

Velitelství americké protivzdušné obrany NORAD

Článek

Sobí spřežení nejdříve navštívilo tichomořské ostrovy Samou, Tongu a Fidži. Pak se objevilo na Novém Zélandu a v Austrálii, nevynechalo však ani ruský Dálný východ, Japonsko a Koreu, jihovýchodní a jižní Asii.

Svou misi Santa ukončil na Sibiři, před šestou večer byl ve středoasijských zemích Kyrgyzstánu a Kazachstánu odkud přes Bhútán, Nepál a Bangladéš zamířil na Srí Lanku. Do 18. hodiny rozdal přes 1,8 miliardy dárků.

V Evropě se obvykle Santa objevuje okolo deváté večer.

NORAD při sledování Santa Clause používá nejmodernější techniku. O začátku jeho cesty získává informace z radarů monitorujících oblast Severního pólu, kde žije a připravuje dárky pro děti. Pak jeho trasu sleduje ze satelitů na geostacionární dráze. Sobí spřežení většinou prozradí žhnoucí rudý nos soba Rudolfa, zachytí ho infračidla obvykle monitorující hoření raketových nebo proudových motorů.  Se Santou a jeho spřežením se setkali i piloti stíhaček.

NORAD a jeho předchůdce, kterým bylo velení kontinentální protivzdušné obrany (CONAD), sleduje Santovo sobí spřežení 60 let. Začalo to ale úplnou náhodou, když v roce 1955 jeden deník v americkém Colorado Springs zveřejnil telefonní číslo, na které lidi mohli údajně volat přímo Santovi. Číslo ovšem patřilo pohotovostní lince CONAD sloužící pro to, aby lidé hlásili případné podezřelé lety nad Severní Amerikou. Na Štědrý den na ně volaly stovky dětí. Důstojníkovi, který tam sloužil, se dětí zželelo a slíbil jim, že pohyb sobího spřežení prověří na radaru.

Internetová služba funguje od roku 1997. Vyřizovat dotazy zájemců pomáhá přes tisíc dobrovolníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám