Hlavní obsah

Bohatá vánoční loterie Tlouštík zná své výherce

– Madrid

Velikou radost přinesla letos tradiční bohatá vánoční loterie do Roquetas de Mar na jihu Španělska. Hlavní výhra, podle níž se hra nazývá El Gordo (Tlouštík), ve výši čtyř miliónů eur (108 miliónů Kč) připadla na losy s číslem 79140, jichž bylo v oblasti tohoto letoviska prodáno 113 ze 160 celkem vytištěných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Losování španělské vánoční loterie TlouštíkVideo: Reuters

 
Článek

El Gordo je nejbohatší loterií na světě, vzhledem k množství různých výher, o něž se každý rok před Vánocemi podělí tisíce šťastlivců. Letos vydali sázející za nákup losů celkem 2,6 miliardy eur (přes 70 miliard Kč) a mezi výherce se rozdělily ceny v úhrnné výši 2,24 miliardy eur (60,5 miliardy Kč).

Tato jedna z nejstarších loterií na světě není postavena na jackpotu, ale na složitém systému, který zajišťuje alespoň minimální výhry pro tisíce sázejících. Historie hry sahá do roku 1812 a účastnit se jí mohou i lidé mimo Španělsko.

V osudí je 100 tisíc pětimístných čísel a od každého čísla existuje 160 losů. Každý los se ale ještě dál dělí na deset kupónů, a tak držitel hlavního výherního kupónu získává 400 tisíc eur (10,8 miliónu Kč). Lidé si obvykle kupují pouze kupóny, nikoliv celé losy.

Vzhledem k dvacetiprocentnímu zdanění si hlavní výherci nakonec odnesou „jen" 320 tisíc eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám