Hlavní obsah

Restaurace v Teheránu vydržela pouhý den, úřadům příliš připomínala KFC

– Teherán

Íránské úřady den po otevření uzavřely teheránskou restauraci, pokládanou za první jídelnu amerického řetězce KFC v zemi. Šéf čerstvě otevřeného a hned zase uzavřeného podniku Halal KFC ale podle médií tvrdí, že s americkým gigantem Kentucky Fried Chicken nemá vůbec nic společného.

Foto: Profimedia.cz

Kí Ef Sí Halál, je napsáno na vývěsním štítu teheránské restaurace, která vydržela v provozu jediný den.

Článek

Policie své rozhodnutí zavřít restauraci vysvětluje podezřením, že podnik měl falešnou licenci. Její zásah ale podle zpravodajského serveru BBC nejspíše souvisí s obavami konzervativních islamistů z rostoucího západního vlivu v Íránu.

"Uzavření Halal KFC bylo nedorozumění," tvrdí vedoucí restaurace Abbás Pazuki, podle něhož si policie popletla jeho podnik s americkým KFC. "Jsme ale součástí značky Halal KFC, která přichází z Turecka. Patří muslimům a zaměřuje se na zákazníky v muslimských zemích," dodal. Turecký řetězec je podle něj konkurentem amerického KFC.

Výrazem "halál" se označují potraviny, které muslimové smějí konzumovat.

Opravdové KFC do Íránu nesmí

Dřívější zprávy z Teheránu uváděly, že úřady zavřely první jídelnu KFC v Teheránu, jejíž otevření se pokládalo za známku posilujícího amerického vlivu.

Foto: Profimedia.cz

Oznámení o uzavření restaurace KFC Halal v íránském Teheránu. Oficiálně z důvodu údajně falešné licence.

Šéf íránské obchodní komory Alí Fazeli nicméně potvrdil, že íránský KFC není spjat s americkým řetězcem. "V souladu s příkazy nejvyššího duchovního vůdce nevydáváme žádná povolení západním firmám," řekl.

Konzervativci věří, že nedávná dohoda se západními velmocemi o omezení íránského jaderného programu může vést ke zmírnění antiamerických postojů v Íránu a otevřít stavidla západním vlivům. Od uzavření dohody řada západních zemí usiluje o zlepšení hospodářských vztahů s Íránem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám