Hlavní obsah

Kdyby tisíc klarinetů v reálu: Vojenské vybavení se proměnilo v hudební nástroje

Novinky, zkr
Manouba

S nápadem, že by vojenská výzbroj mohla sloužit bohulibějším účelům, než je válčení, přišli už v 60. letech minulého století tvůrci snímku Kdyby tisíc klarinetů. Ve slavném českém filmu se tak zbraně změnily v hudební nástroje. A s podobným nápadem přišel i jeden vysloužilý tuniský voják, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tunisan používá vojenské vybavení k úplně jiným účelům, než bylo míněnoVideo: Reuters

 
Článek

Šedesátiletý bývalý seržant Bel Kásim al Majri začal vytvářet hudební nástroje z vyřazeného armádního vybavení a munice. Jako bubny a tamburíny mu tak slouží třeba staré helmy nebo plechové kanystry.

Některé z jeho instrumentů pocházejí prý z druhé světové války. „Našli jsme mnoho věcí z války a já jsem je přetvořil v bicí nástroje. Jsou pro mě stejně posvátné jako moje víra. Nejsou na prodej, nedají se koupit. Mým přáním je, abych na ně viděl hrát i svého syna,“ popsal svou vášeň al Majri.

Bývalý profesionální voják, který odešel předčasně z armády kvůli zdraví, už založil hudební skupinu Bubny pro mír, se kterou nyní vystupuje. Jediné, co ho trápí, je fakt, že ostatní členové kapely jsou civilisté. Doufá však, že se mu do tělesa povede přivést někoho, kdo má stejně jako on vojenskou minulost.

Reklama

Výběr článků

Načítám