Hlavní obsah

Vyšel ze dveří a spatřil úžasný přírodní jev

Novinky, vps

Tor Even Mathisen, který žije na úplném severu Norska, si může často vychutnávat pohled na polární záři. Nemusí za ní chodit daleko, stačí mu totiž, když otevře dveře svého domu, jako třeba minulý týden, kdy zachytil jednu opravdu působivou auroru borealis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nor natočil úchvatnou polární zářiVideo: torevenm, Newsflare.com

 
Článek

„Jen jsem se šel podívat ven, jestli tam náhodou není nějaká polární záře,“ okomentoval Nor s nadsázkou své video a dodal, že ho zveřejnil bez jakýchkoliv úprav.

Polární záře se nejčastěji vyskytuje v období mezi zářím a březnem. Je však dosti nepředvídatelná. Mezi oblasti s nejvyšším výskytem patří mimo jiné Norsko, Finsko, Island, Kanada či Aljaška. V březnu však byla po mohutné sluneční bouři vidět i z České republiky. [celá zpráva]

Polární zářeVideo: Novinky

Polární záři tvoří masivní erupce slunečních skvrn ve vysoké atmosféře. Při nich mrak částic slunečního větru letí vesmírem, až se během své cesty potká s magnetickým polem Země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře zachycená z Mezinárodní vesmírné staniceVideo: NASA/Terry Virts, Reuters

Pole modré planety jej odrazí dál do vesmíru, část částic ale zůstane v atmosféře. Ty jsou pak po spirálách stáčeny směrem k magnetickým pólům Země. Sluneční vítr působí vzájemně s atmosférou, zpravidla ve výškách od 80 do 1000 km nad zemským povrchem, výsledkem je pak polární záře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám