Hlavní obsah

Farmář chtěl vykopat ze země kůl, místo toho učinil životní objev

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmář z amerického státu Michigan našel v zemi na svém pozemku nekompletní kostru mamuta. Paleontologové uvedli, že se jedná o velmi zajímavý nález, protože mamuta podle nich zabili lidé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci vykopávají v Michiganu kostru mamutaVideo: Reuters

 
Článek

James Bristle se snažil s kamarádem na své farmě nedaleko města Ann Arbor vytáhnout ze země část sloupku plotu, jenže po chvíli se ukázalo, že se jedná o žebro mamuta, uvedl Washington Post.

Farmář kontaktoval paleontology z Michiganské univerzity, kteří na místo rychle přijeli a začali kostru mamuta ve čtvrtek vykopávat ze země. Pracovali celý den a noc, protože Bristle jim na vyproštění ostatků dal jen jeden den, jelikož se bál narušení provozu jeho farmy.

„Našli jsme nekompletní kostru mamuta srstnatého. Byl to dospělý jedinec, v době jeho smrti mu pravděpodobně bylo něco přes 40 let. Žil asi před 10 až 15 tisíci let,“ citovala agentura Reuters šéfa paleontologického oddělení univerzity Daniela Fishera.

Vědci našli v zemi kromě zmíněných žeber ještě mamutovu pánev, páteřní obratle, lopatky a také lebku s kly.

Fisher a jeho kolegové se domnívají, že tvora zabili lidé. V místě dnešního nálezu podle nich dříve bylo jezírko, v němž zbylé části mamuta skladovali a v případě potřeby si tam chodili pro čerstvé maso. Této teorii nahrává nález tří velkých balvanů, které měly mamuta ve vodě zatěžovat.

V Michiganu bylo podle Fishera vykopáno již asi 30 mamutů a 300 mastodontů, ale jen málo jich bylo tak kompletních jako ten, na kterého narazil Bristle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám