Hlavní obsah

Prošli hustým deštěm, a nenamočili se

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Projít hustým deštěm bez deštníku nebo pláštěnky znamená jediné: Člověk skončí promočený až na kost. Návštěvníci muzea v čínské Šanghaji si však mohou na vlastní kůži vyzkoušet jedinečný zážitek, jaké to je procházet se silným lijákem a přitom zůstat v suchu, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V muzeu procházeli hustým deštěm, přitom se ale nenamočiliVideo: Reuters

 
Článek

V muzeu Yuz byl 1. září odhalen Deštivý pokoj (Rain Room) umělců vystupujících pod jménem Random International. Instalace zabírá plochu 150 metrů čtverečních, na které se na lidi valí umělý déšť, a jejím hlavním cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o ochraně přírodních zdrojů.

„Když vejdete do Deštivého pokoje, můžete déšť vidět, ale nemůžete se ho dotknout. Je to osud lidstva v budoucnosti? Budete moci vodu vidět, ale nebudete mít dostatek vodních zdrojů a deště. Což už se na mnoha místech stalo,“ vysvětlil zakladatel muzea Te-jao Jü.

Chodí se pomalu

Exhibice je vybavena pěti 3D kamerami a senzory, které neustále sledují pohyb návštěvníků. Na základě toho pak voda padá všude okolo nich, ale přímo na ně ne. V místnosti může být v jednu chvíli maximálně dvacet lidí a pobyt v ní je omezen na 10 minut.

„Když jsem tam vešla, řekli mi, abych chodila pomalu. Ale ze začátku jsem byla nervózní a chodila rychle, takže jsem byla trochu mokrá. Pak jsem však zpomalila a opravdu jsem se nenamočila. Cítím, že to je velmi magické,“ popsala nevšední zážitek třiadvacetiletá návštěvnice.

Výstava byla poprvé k vidění v roce 2012 v Londýně, o dva roky později v New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám