Hlavní obsah

Tajemný Banksy připravil ponurou parodickou výstavu

Neobvyklý zábavní park bude od této soboty až do 27. září lákat návštěvníky do jihoanglického přímořského městečka Weston-super-Mare. V bývalém veřejném bazénu tam svá díla představí tajemný britský streetartový umělec Banksy. Výstava parodující parky jako je Disneyland nese název Dismaland, což lze z angličtiny přeložit jako ponurá či bezútěšná země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dismaland - ponurý zábavní park umělce BanksyhoVideo: Reuters

 
Článek

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů.

Na výstavě v městečku na jihozápadě Anglie, kterou autoři sami označují za „nejméně uspokojivou novou návštěvnickou atrakci ve Spojeném království“, představí Banksy ale především své plastiky.

Většina z nich vznikla v reakci na současnou popkulturu či aktuální společenské dění a mnohé lze podle agentury Reuters vnímat i jako kritiku kapitalismu. Například socha koně z kolotoče připravená k uvaření odkazuje na skandál s koninou v masných výrobcích. Nechybí ani aktuální plastika lidí na lodi, která je reakcí na současnou uprchlickou krizi.

„V dětství jsem bazén Tropicana miloval, proto je mi obrovskou ctí znovu otevřít jeho dveře,“ uvedl umělec, který podle jedné z mála dostupných informací vyrůstal v 90. letech v Bristolu.

Kromě Banksyho svá díla v někdejším bazénu vystavuje dalších 60 umělců ze 17 zemí světa, včetně Damiena Hirsta nebo Jenny Holzerové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám