Hlavní obsah

V hlubinách oceánu natočili špagetové monstrum

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko pobřeží Angoly se podařilo natočit tvora nazývaného jako Bathyphysa conifera, který si díky svému bizarnímu vzhledu vysloužil označení „létající špagetové monstrum“. Vzhledem k tomu, že žije v hlubinách, se ho podaří zachytit jen málokdy.

BEZ KOMENTÁŘE: Špagetové monstrum bathyphysa conifera Video: Serpent project

 
Článek

Tvora natočila dálkově ovládaná miniponorka společnosti BP, která prováděla rutinní zásah u ropné plošiny. V hloubce něco málo přes 1300 metrů najednou obsluha ponorky spatřila bizarního tvora, který okamžitě dostal výše uvedenou přezdívku.

Záznam ze společnosti poslali vědci Danielu Jonesovi z Národního oceánografického centra v anglickém Southamptonu, který je zapojen do projektu Serpent, což je spolupráce mezi vědci a pracovníky ropných a plynových společností s cílem katalogizovat mořské živočichy.

Jones podle webu New Scientist tvora identifikoval jako jedince z řádu trubýšů (Siphonophora). Jeho kolega Philip Pugh byl ještě přesnější. Všiml si totiž, že chapadla se na bocích nevětví a odvodil tak, že se nejspíš jedná o tvora Bathyphysa conifera.

Záběry byly pořízeny 15. června tohoto roku, své závěry včetně videa pak zveřejnili vědci z projektu Serpent v průběhu srpna.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci natočili v Pacifiku vzácnou rybuVideo: MBARI

V hlubinách se ukrývá celá řada podivně vypadajících živočichů. Například loni nejspíš vůbec poprvé natočili vědci rybu označovanou jako černý mořský ďábel v jejím přirozeném prostředí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám