Hlavní obsah

Francouzi protestují proti uzavření pláže kvůli návštěvě saúdského krále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nice

Asi tisíc lidí se na jihu Francie bouří proti návštěvě saúdskoarabského krále Salmána s tisícičlenným doprovodem, který přijel do Nice na třítýdenní dovolenou. V plné sezóně byla uzavřena veřejná pláž. Naopak hotely, restaurace a luxusní obchody návštěvu vítají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na francouzskou Riviéru přijel na dovolenou saúdskoarabský králVideo: Reuters

 
Článek

Králova početná rodina s doprovodem přiletěla do Nice, odkud desítkami aut odjela do vily zvané Château de l’Horizon v městečku Vallauris.

Z bezpečnostních důvodů vyrostly v minulých týdnech na přilehlé veřejné pláži betonové zátarasy a byl vybudován výtah a schodiště pro přímé přejíždění a přecházení mezi pláží La Mirandole a obří vilou. Pro veřejnost jsou uzavřeny stovky metrů pobřeží.

Podle úřadů si podobná bezpečnostní opatření vyžaduje skutečnost, že se jedná o nejvyššího představitele státu, který je ve válce. Saúdská Arábie vede vojenskou koalici proti islámským vzbouřencům z řad šíitů v Jemenu. Francouzské vládní úřady zdůrazňují, že se jedná o krátkodobé opatření a že arabská monarchie zaplatila veškeré práce a úřední povolení s tím spojená.

„Chápeme bezpečnostní důvody a vyšší státní zájem. Ale nikdo nemůže porušovat pozemkové zákony,” napsala starostka Vallauris Michelle Saluckiová v písemném protestu proti záboru veřejné pláže francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandeovi. Příslušnou petici už podepsalo více než 1000 lidí. Vidí v tom omezování občanských práv a svobod, většinou se ale se situací podle komentářů již smířili.

Ke větší smířlivosti obyvatel přispěl fakt, že pobyt početných vedoucích představitelů bohaté arabské země bude mít kladný dopad na místní ekonomiku. Například jeden z místních majitelů květinářství na základě zkušeností z předchozích návštěv saúdskoarabských prominentů počítá s tím, že denně prodá až 15 000 květin, uvedl francouzský portál Webtimemedias. K velkým penězům si určitě přijdou firmy, které pronajímají luxusní vozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám