Hlavní obsah

Jak jsem zvládla minus 130 stupňů v kryokomoře

– Praha
Novinky, Marika Konárková

Speciální kryoterapie už není pouze výsadou vrcholových sportovců. Léčba posiluje odolnost, hojí rány a léčí nemoci. Přestože nejsem dobrodruh, který by chtěl dobrovolně lézt do komory s extrémně nízkými teplotami, na vlastní kůži jsem se přesvědčila, že to vydrží každý. Dokonce i zimomřivý člověk.

Jak jsem přežila minus 130 stupňů v kryokomoře Video: Novinky

 
Článek

Snažím se skrývat nervozitu a tvářím se, že je vše v pohodě. „Hlavně kratší nádech, delší výdech a všechno přirozeně, nemáchat prudce rukama,“ dostávám pro začátek instrukce od personálu. Po pár okamžicích za sebou zavíráme dveře kryokomory, v níž se na nás ze všech stran valí mrazivý kouř.

Komora má přibližně dva na dva metry a vládne v ní teplota kolem minus 130 stupňů Celsia. Pouštějí do ní maximálně po třech lidech. Je mi strašná zima, říkám kamarádovi, který se mnou proceduru podstupuje. Pociťuji silný chlad na nohou, v oblasti kolen a za krkem. Na paniku z dýchání si ani nevzpomenu, přemýšlím jen nad pocity z mrazu. Přijde mi, jako bych stála venku při teplotách mírně pod nulou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Novinky

Po kryoterapii má člověk namrzlé řasy.

Po minutě zjišťuji dosavadní čas pobytu v komoře, už bych pomalu vylezla. Když zjistím, že mi zbývá ještě polovina, začínám si na teplotu pomalu zvykat a užívat si návštěvu. Po další minutě vylézám ven a teplo se mi rozlévá po celém těle. Zážitek jsem si představovala mnohem drastičtěji, dokonce mám po něm zvláštní blažené pocity.

Léčba mrazem

Léčba nízkými teplotami má blahodárné účinky na celý pohybový aparát. „Kryokomora je dobrá na revmatické problémy, pro lidi trpící artrózou, artritidou, jakékoliv zranění především u sportovců, u pooperačních stavů pak proběhne regenerace daleko rychleji,“ přibližuje výhody spolumajitel Kryocentra v Modřanech Ivo Pultr.

Kryoterapie je plně hodnotná už při minus 110 stupních Celsia v délce pobytu přibližně tři minuty.

„Jako chladící médium používáme zkapalněný vzduch, je to směs kyslíku a dusíku, který je přiváděn kryogenním potrubím. Médium je ve velikém zásobníku chlazeno na minus 180 stupňů,“ vysvětluje Pultr.

Po celé proceduře mě zdravotník ještě posílá do vedlejší posilovny, kde cvičím asi deset minut a protahuji si tělo. Na závěr mi měří tlak, jehož výsledek je i po mém „zmražení” v normě. Domů odcházím s mírným pocitem hrdinství a úsměvem na tváři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám