Hlavní obsah

Kalifornské pláže zrudly pod záplavou tisíců krabů

Jindy zlatavé kalifornské pláže se v těchto dnech zabarvily do červena, když se na nich vyrojily tisíce krabů, kteří obyčejně pobývají na mořském dně. Podle biologů může tento dosud téměř nevídaný jev souviset se zvyšováním teploty oceánů. Místním lidem to sice poněkud komplikuje slunění na písku, někteří však rudou invazi uvítali jako zpestření jídelníčku.

BEZ KOMENTÁŘE: Pláž se pod návalem krabů zbarvila do rudaVideo: Novinky s využitím Profimedia.cz

 
Článek

Malí červení krabi druhu Pleuroncodes planipes zaplavili pláže jižně od Los Angeles. Nepřehlédnutelní jsou v těchto dnech na více než stokilometrovém pásu pobřeží od okresu Orange až k San Diegu. Dva až osm centimetrů dlouzí korýši nejsou lidem nebezpeční a překvapení Kaliforňané je berou spíše jako úchvatné přírodní divadlo.

„Vylezli na břeh a byli živí. A pak najednou nebyli,“ popsal podle listu Los Angeles Times své setkání s kraby člen pobřežní stráže na pláži Huntington Beach Michael Beurlein. Podobný úkaz prý neviděl za celých 34 let, co tu žije.

Podle biologů pro kraby „vylodění se“ na břeh většinou znamená konec životního cyklu, někteří však mohou zamířit zpět do moře. Tak masivní invaze je však zcela nebývalá a vědci tvrdí, že může souviset s rostoucí teplotou oceánu. Sama o sobě však krabí záplava nemusí být pro ekosystém čistě negativním jevem.

„Může to vypadat jako černý den pro červené kraby, ale je to zároveň velká chvíle pro pobřežní ptactvo, které je potřebuje (jako potravu) pro přežití. Tak pracuje ekosystém,“ řekl znalec mořské fauny Jeremy Frimond z místního centra pro ochranu oceánu.

Ochutnat červené kraby se při této výjimečné příležitosti rozhodli vedle ptáků i místní lidé. Podle těch, kteří je už měli na talíři, jsou prý hodně slaní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám