Hlavní obsah

Psi dokážou soudit lidi, kteří se chovají zle k jejich majitelům

Psi jsou sociálně velmi citlivá zvířata, která dávají aktivně najevo odpor k nepřátelům svého majitele, odhalila nová studie. Zjištění japonských expertů nejspíš mnohé vlastníky psů nepřekvapí, teprve nyní ale bylo vše vědecky dokázáno, napsal britský deník The Times. Z výzkumu vyplynulo, že psí oddanost je na takové úrovni, že řadí psy mezi živočišné druhy, včetně lidí, které mají pocity a jsou schopny sociální spolupráce.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výzkum vedl profesor Kazuo Fudžita z univerzity v japonském Kjótu. Zjistil, že psi odmítají potravu podanou osobami, které se nechovaly dobře k jejich majitelům.

Experti měli k dispozici tři skupiny osmnácti psů a jejich majitelů. Vlastníci psů předstírali, že se jim nedaří otevřít plastovou misku, vedle nich přitom stáli dva další lidé. V první skupině se majitel zeptal jedné z osob, zda by mu nepomohla, a ona odmítla. Ve druhé tato osoba majiteli pomohla a ve třetí nedošlo k žádné interakci.

Psům bylo poté nabídnuto jídlo oběma osobami z každé skupiny. Psi si přitom mnohem častěji vybrali jídlo od osoby, která se zachovala neutrálně, místo od osoby, která vlastníkovi psa odmítla pomoci.

Profesor Fudžita dospěl k závěru, že psi jsou schopni jednat i z jiných motivů než čistě jen podle svého zájmu. Rozhodujícím faktorem v chování psa je přístup lidí k jejich vlastníkům.

„Poprvé jsme zjistili, že psi sociálně a emocionálně hodnotí lidi nehledě na svůj vlastní zájem,“ uvedl Fudžita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám