Hlavní obsah

Lékaři vyoperovali pacientovi 420 ledvinových kamenů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistému muži v Číně vyoperovali lékaři 420 ledvinových kamenů. Na vině je podle nich zřejmě přílišná konzumace tofu, informoval britský The Daily Telegraph. O rekordní počet kamenů však nejde.

Foto: Profimedia.cz

V jedné z ledvin pacienta bylo 420 kamenů

Článek

Muž byl minulý měsíc přijat do nemocnice ve městě Tung-jang na východě Číny kvůli úporným bolestem v podbřišku. Vyšetření počítačovou tomografií ukázalo, že jedna z jeho ledvin je plná převážně malých kamenů. Pacient přiznal, že měl podobný problém už v minulosti.

„Pracuji jako lékař 30 let a tolik (ledvinových) kamenů jsem ještě neviděl,“ řekl chirurg, který pacienta operoval. Zákrok trval dvě hodiny a lékaři museli pinzetou vyndávat jeden kámen po druhém. Šéf chirurgického týmu řekl, že pokud by nemocný muž návštěvu u lékaře odkládal, ledvina by přestala pracovat a musela by mu být vyoperována.

Podle lékařů za vznikem ledvinových kamenů v tomto případě stojí síran vápenatý, který se v Číně nejčastěji používá při výrobě tofu. Aby se tato látka v těle nehromadila, musejí lidé pít dostatek vody.

Britská BBC připomíná, že mít 420 ledvinových kamenů může být nepříjemné, ale o rekord nejde. V roce 2009 jistý lékař v Indii podle Guinessovy knihy rekordů pacientovi během tříhodinové operace odstranil 172 155 ledvinových kamenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám