Hlavní obsah

V pražské zoo odchovali dvě mláďata vzácného kakadu palmového

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské zoologické zahradě úspěšně odchovali dvě mláďata vzácného papouška kakadu palmového. Kritické období mají za sebou roční sameček i devítiměsíční samička, sdělila mluvčí Zoo Praha Jana Ondrejechová. Pražská zoo je podle ní v posledních třech letech jedinou evropskou zahradou, kde se odchov tohoto vzácného druhu papouška podařil.

Foto: Zoo Praha, ČTK

Dvě odchovaná mláďata kakadu palmového v pražské zoo

Článek

První mládě tohoto papouška se v Praze vylíhlo v roce 2013. Tehdy ale ve třech měsících věku uhynulo na vrozenou špatnou funkci ledvin. Nejen tyto zkušenosti chovatelé využili při odchovu dvojice mláďat vylíhnutých loni.

„Soustředili jsme informace a zkušenosti i ze zámořských zoo, od soukromých chovatelů z Německa, Indonésie a Jihoafrické republiky a z papouščího parku Loro Parque na Tenerife. Na jejich základě jsme stanovili poněkud náročný režim, krmení každou jednu až 1,5 hodiny, což znamenalo 10 až 12 krmení ve dne i v noci,“ popsal péči o mláďata kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Každý z malých papoušků má podle chovatelky Pavlíny Štěpanovské úplně jinou povahu. Sameček, kterému chovatelé říkají Kakaďous, je bázlivý. I když se to postupně zlepšuje, stále i na zdánlivé drobnosti reaguje křikem a snaží se někam schovat. Samička, pojmenovaná zatím jednoduše Holčička, je naopak velmi zvídavá, společenská, aktivní a klidná. Ale také ona umí dát hlasitě najevo, když ji něco poleká.

Kakadu palmový je na mezinárodní úrovni přísně chráněný a jakýkoliv odchyt ve volné přírodě je zakázaný. Pražská zoo tyto papoušky chová od roku 2008, kdy je získala ze zabavené zásilky pašeráků. Mezi chovateli exotických ptáků je totiž o tento druh mimořádný zájem, což nahrává černému obchodu.

Reklama

Související články

V pražské zoo uhynul vzácný kakadu palmový

V pražské zoologické zahradě v sobotu uhynulo mládě vzácného kakadu palmového. Oznámil to mluvčí zahrady Michal Šťastný, podle něhož šlo o první mládě tohoto...

Výběr článků

Načítám