Hlavní obsah

Na obloze se objevil krvavý měsíc

– Los Angeles
Novinky, zpe

Úplné zatmění Měsíce nabídlo obyvatelům severní Ameriky a Austrálie úchvatnou podívanou. Lidé mohli v sobotu pozorovat takzvaný krvavý Měsíc (Bloody Moon). Časosběrné video, které zachytilo celé zatmění, natočila Griffithova observatoř.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zrychlený časosběrný záznam zatmění MěsíceVideo: Reuters

 
Článek

Jednalo se navíc o nejkratší úplné zatmění za celé století, trvalo přesně čtyři minuty a 43 sekund, uvedla americká stanice CNN. Měsíc se zbarvil do ruda těsně po zatmění.

Astronomický jev mohli částečně pozorovat také lidé v Jižní Americe, Indii, Číně a Rusku. Naopak obyvatelé Evropy, Afriky a Středního východu měli smůlu.

Podle vesmírné agentury NASA jsou většinou podobné úkazy k vidění dvakrát do roka. Toto zatmění je však už třetím během 12 měsíců, první se událo před rokem v dubnu, druhé v říjnu. Podle agentury by další mělo nastat 28. září a bude viditelné i z území České republiky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krvavý Měsíc nad Indií a ČínouVideo: Reuters

K úplnému zatmění Měsíce dochází ve chvíli, kdy je zastíněn Zemí a to navíc pouze v úplňku. Neděje se však tak při každém úplňku, ale pouze, když je měsíční dráha nakloněna ve srovnání se zemskou zhruba o pět procent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úchvatný pohled na krvavý Měsíc se naskytl lidem v australském MelbourneVideo: Reuters

Zbarvení Měsíce způsobuje slabé sluneční záření, které se lomí přes zemskou atmosféru a proniká do zemského stínu.

Reklama

Související články

Noční oblohu rozzářil krvavý Měsíc

Obloha nad asijským a americkým kontinentem se v noci z úterý na středu zbarvila do ruda. Lidé mohli tento zajímavý úkaz sledovat díky úplnému zatmění Měsíce....

Výběr článků

Načítám