Hlavní obsah

Na západě Indie budou trestat prodej hovězího vězením

– Dillí

V západoindickém státě Maháráštra s hlavním městem Bombají začal platit úplný zákaz hovězího masa. Za jeho držení či prodej hrozí až pět let vězení. Podle listu Indian Express nařízení začalo platit poté, co indický prezident Pranáb Mukherdží podepsal zákon schválený maháráštraským parlamentem před 20 lety.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Pouliční prodavačka se svou krávou v Bombaji

Článek

K podpisu mu jej předložila až nyní vláda státu vedená nacionalistickou Indickou lidovou stranou (BJP). „Náš sen o zákazu vraždění krav se stal skutečností,” reagoval po schválení zákona předseda vlády státu Maháráštra Devéndra Fadnavis.

Zákaz, který je pro věřící hinduisty samozřejmostí, může být vnímán jako tlak na muslimskou menšinu v Indii: muslimové tvoří 13 procent z 1,25 miliardy obyvatel a s konzumací hovězího nemají problémy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

I z nedávné minulosti je známa série masových nepokojů v zemi páchaných hinduisty kvůli porážce krav, která je zakázána jen v několika státech federace.

Foto: Shailesh Andrade, Reuters

Indka krmí krávy v útulku ve vesnici Aangaon

Hinduisté, kteří tvoří většinu obyvatelstva Indie, uctívají krávy, avšak hovězí se podává v některých restauracích a hotelích ve velkých městech a jedí je vyznavači i jiných náboženství.

Opatření ale vyvolalo v indické společnosti více rozporných reakcí – vedle kladných ohlasů mezi hinduisty se ozvaly i dohady, zda by přednost neměly mít jiné kroky, například zaměřené na ochranu žen. Naopak někteří ortodoxní hinduisté požadují zákaz zabíjení všech zvířat.

Reklama

Výběr článků

Načítám