Hlavní obsah

Sucho vyprostilo z jezera zatopené město

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní sucho v jihovýchodní Brazílii částečně odkrylo město, které spí už téměř 50 let pod vodou. Skupinka bývalých obyvatel se na zbytky svého někdejšího domova přijela podívat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zatopené město se kvůli suchu částečně vynořiloVideo: Reuters

 
Článek

Část Brazílie aktuálně sužuje největší sucho za posledních 80 let. Sao Paulo tak muselo obyvatelům omezit přívod vody. Lidé si proto dělají zásoby té balené. Některé bytové komplexy a nákupní centra vylepšují možnosti retence vody, aby ji v případě nutnosti mohly vydávat na příděl.

Právě v důsledku sucha klesla také hladina vodního rezervoáru, který vznikl v roce 1969 zatopením města Igarata nedalo Sao Paula. Vystěhovány tehdy byly zhruba dva tisíce lidí, kteří se následně usadili jen o tři kilometry dál.

Několik lidí, kteří v utopeném městě před desítkami let vyrůstali, se na odkryté ruiny přijelo podívat. Našli zbytky zdí, kříž... Zavzpomínali například na to, jak před kostelem hrávala kapela i jak dříve vypadaly zdejší ulice a život v nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám