Hlavní obsah

Rituál z 19. století uvrhl USA do dalších šesti týdnů tuhé zimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima se ve Spojených státech udrží nejméně šest týdnů, teprve poté je možné vyhlížet jaro. Vyplývá to z nynější předpovědi známého sviště Phila z pensylvánského městečka Punxsutawney, který po opuštění nory spatřil svůj stín, což podle tradičního rituálu z 19. století znamená, že jaro na sebe ještě nechá čekat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Známý svišť PhilVideo: PENNSYLVANIA CABLE NETWORK/PENNSYLVANIA TOURISM OFFICE, Reuters

 
Článek

Punxsutawney se probudilo do zamračeného a deštivého dne, i přesto ale Phil spatřil svůj stín. Rituál, který se koná pravidelně 2. února, do města každoročně láká tisíce lidí.

Pokud podle tradice svišť vyleze z nory a spatří svůj stín, nelze se na jaro v příštích šesti týdnech těšit. Pokud ho neuvidí, když je například zataženo, nebude již teplé oblečení brzy potřebné. Phil svůj stín i přes mračna uviděl, takže zima bude trvat nejméně do poloviny března.

Philova předpověď ale není stoprocentní. Podle meteorologů se svišť za více než století správně trefil jen 17krát, tvrdí agentura DPA. V roce 2011 či 2013 ohlásil brzké oteplení, po předpovědi se ale Američané dočkali sněhových bouří. V roce 2012 z odhadu vyplynulo, že zima ještě poslední slovo neřekla, po celou dobu bylo ale počasí mírné. Loni se však jeho předpověď dlouhé zimy splnila.

Sviští předpovědi se konají na řadě míst USA, ale Philova meteorologická rozvaha pořádaná v Punxsutawney je považována za nejpopulárnější. Také se traduje, že v Punxsutawney oznamuje počasí stále stejné zvíře, byť se normálně svišti dožívají zhruba deseti let. Phil si ale prý každé jaro podle pověsti lokne kouzelného punče, který ho chrání před smrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám