Hlavní obsah

Muž používá svůj jazyk velmi netradičně

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský umělec Siao-ming Chan maluje obrazy opravdu netradičně – svým jazykem. Poprvé smočil jazyk v inkoustu, už když mu byli čtyři roky a v rodinné tradici, se kterou začal jeho pradědeček, pokračuje i po více než dvaceti letech. Malování jazykem s sebou ale nese určitá rizika, jak přiznal pro agenturu Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínský umělec maluje jazykemVideo: Reuters

 
Článek

Nápad malovat jazykem dostal Chanův pradědeček. Věřil, že směs inkoustu a octa mu pomůže vyléčit chronické onemocnění krku. Podle rodinné legendy tehdy studoval na škole, kde bylo pití inkoustu zakázané. Aby unikl trestu, pokusil se očistit jazyk papírem. Skvrna na papíře vypadající jako květ ho pak inspirovala k malování jazykem.

Vznikla tak rodinná tradice, která se přenesla i na dnes 26letého Chana. Malování jazykem podle něj vyžaduje velkou šikovnost.

„Musíte se spoléhat na cit v jazyku, očima totiž nic nevidíte. Vše záleží na ohebnosti a velikosti jazyka. Je to hodně náročné,“ řekl Chan.

Den před malováním nejí, aby si při případných žaludečních potížích neznečistil obraz. Před malováním si pak pusu vypláchne rýžovým vínem kvůli dezinfekci.

Malování jazykem ale není úplně bez rizik. Když dva měsíce používal moderní barvy, diagnostikovali mu otravu olovem. Vrátil se proto k tradičnímu inkoustu vyráběnému stejnou metodou už několik set let. I tak se ale obává o svoje zdraví a za inkoust hledá bezpečnější náhradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám