Hlavní obsah

Experiment ukázal, co hrozí islamofobům v Kanadě

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experiment, který v kanadském městě Hamilton provedl režisér se dvěma herci, ukázal, že Kanaďané jsou připravení bránit muslimy v případě, že je někdo slovně napadá a uráží. Stalo se tak v reakci na nedávný útok radikálního islamisty v Ottawě.

V experimentu se lidé jednoznačně zastali napadeného muslimaVideo: Omar Albach

 
Článek

Ve videu vystupuje Zakaria Ghanem, oblečený v muslimském kaftanu, s Devinem Giamouem, který hraje islamofobního útočníka. Z dálky je kamerou snímal režisér Omar al-Bach, který projekt vymyslel. Zadání bylo jednoduché – Ghanem stál na autobusové zastávce, na niž přišel Giamou, který začal okolo stojící lidi přesvědčovat, že není bezpečné jet s takto oblečeným člověkem autobusem, protože by to mohl být terorista.

Reakce lidí byly naprosto jednoznačné. Všichni se napadeného zastali a naopak odsuzovali xenofobního útočníka. Opakovaně uváděli, že za incidentem v Ottawě stál osamělý radikál, podle něhož nelze soudit ostatní muslimy.

„Nemůžete lidi soudit podle toho, jak jsou oblečení. Nebo podle jejich národnosti nebo čehokoliv jiného. Rozumíte? To, co se stalo, byl incident způsobený fanatiky. Nemůžete takhle trestat každého. Dělali to v USA po 11. září, bylo to šílené,“ říkal muž, který dokonce hrozil, že na slovního agresora zavolá policii.

Nakonec dostal pěstí

„Jděte do pr..., co to s vámi je? Proč byste ho nazýval teroristou jen kvůli tomu, jak je oblečený?“ byla jedna z ostřejších reakcí.

Video nakonec vyvrcholilo situací, kdy Giamou dostal od jednoho z obránců pěstí do obličeje. V závěru videa ale přiznal, že je to vlastně dobře.

„Takže, sociální experiment měl negativní konec, ale je to vlastně pozitivní, protože se ho zastal a já si toho vážím. To je dobře,“ vysvětlil herec.

I přes jednoznačné vyznění videa ale kanadská policie upozornila, že počet útoků na muslimy ve dnech po událostech v Ottawě stoupl.

Video natočil 18letý al-Bach ve městě Hamilton, kde byl pohřben voják Nathan Cirillo, jehož zastřelil útočník Michael Zehaf-Bibeau. Cirillovým pozůstalým také autoři videa vyjádřili na konci svou soustrast.

Reklama

Výběr článků

Načítám