Hlavní obsah

Brno se stalo na čtyři dny psím centrem Evropy

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Nebývalé množství čtyřnohých návštěvníků obsadí od čtvrtka do neděle veletržní areál v Brně. Hostí u nás dosud největší mezinárodní výstavu psů, která počtem přihlášených čtyřnohých miláčků patří i mezi nejrozsáhlejší na světě.

BEZ KOMENTÁŘE: Brno se stalo na čtyři dny psím centrem EvropyVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Na Evropské výstavě psů všech plemen (Europan Dog Show), která je spojena i s národní výstavou se představí téměř 21 000 psů z 53 zemí světa. Zvířata posuzuje 149 certifikovaných rozhodčích z 23 zemí.

Hoteliéři si mnou ruce, naplnil se i provizorní autokemp, který vznikl před pavilonem P, kam přijeli vystavovatelé především ze severských zemí a také z východu. Ti používají na své cesty obytná auta či karavany.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V dnešní době je to už naštěstí tak, že lepší hotely ani neúčtují příplatek za ubytovaného psa. Pokud víme, tak v Brně jsou už z větší části ubytovací kapacity rezervovány. Na každého vystavovaného psa připadají na těchto výstavách obvykle dva lidé doprovodu. Když k tomu připočítáme i návštěvníky je reálný předpoklad, že v Brně bude kolem 80 000 pejskařů,“ uvedl ředitel výstavy a prezident českomoravské kynologické unie Lubomír Široký.

Do Brna přijeli i vystavovatelé až z Indie, Peru, Číny, Bolívie, Jižní Koreje a dalších zámořských zemí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vlkodav na výstavě psů v Brně

Zatímco chovatelé ze severských států, především ze Švédska, Norska, Finska a Dánska, kde je nejvíce chovaných psů na světě (zhruba jeden pes na dva obyvatele), dávají přednost v ubytování ve vlastních obytných vozech, Rusové, kteří přivezou do Brna 1300 psů, zaplňují nejčastěji hotely.

Soutěží se od devíti

Psi se ve skupinách podle plemen posuzují denně od devíti hodin, přičemž výstaviště je otevřeno každý den od osmi ráno do sedmi večer.

Ve dvoukolovém hodnocení budou rozhodčí hledat nejlepší jedince například mezi štěňaty, dorostenci, seniory a podobně. Psi se špičkovým rodokmenem u vzácných plemen mají nezřídka hodnotu jako auto střední třídy.

Speciální psí záchody

Při soutěžích a posuzování pořadatelé pamatují na diváky nejen tribunami v okolí posuzovacích kruhů, ale také velkoplošnými obrazovkami, což je zvláště u malých plemen praktickou nutností. Nezbytnou součástí areálu jsou také „záchody“ tedy plochy na venčení, kterým je potřeba vzhledem k množství zvířat věnovat mimořádnou pozornost.

„Jde o speciální každodenně vyměňovaný a znovu pokládaný trávník ve vyhrazeném prostoru. Mimo to jsou k dispozici i psí pisoáry, tedy napodobeniny pařezů či patníků, které jsou napuštěny speciální chemikálií, která psy iniciuje k močení a tyto pisoáry jsou umístěny přímo nad kanály,“ popsal k organizaci za veletrhy Jan Kuběna.

Akce je také zjevně výnosným podnikem pro celou řadu prodejců a výrobců psího žrádla, vitamínů, doplňků stravy, klecí, hřebenů, zvířecí drogerie ale třeba i prodejce hrnečků s portréty čtyřnohých miláčků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám