Hlavní obsah

Výstavu svatých Barbie umělci zrušili kvůli výhružkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panenka Barbie a její přítel Ken vystupují v mnoha rolích, ale coby světce je lidé neuvidí. V argentinském Buenos Aires byla kvůli protestům a výhrůžkám zrušena výstava, na níž se tyto plastové hračky měly představit jako osobnosti uctívané v různých náboženstvích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na kontroverzní výstavě měly panenky Barbie vystupovat v roli světcůVideo: Reuters

 
Článek

Umělci Emiliano Paolini a Marianella Perelliová vytvořili pro výstavu nazvanou Barbie: Náboženství z plastu legendární panenku představující Pannu Marii, oblékli ji také jako Johanku z Arku nebo Pannu Marii Guadelupskou, ochránkyni Mexika. Jindy se zase "převtělila" do podoby hinduistické bohyně zla Kálí.

Umělohmotného fešáka Kena umělci ukřižovali jako Ježíše, udělali z něj Buddhu i svatého Šebestiána. „Dostaly se k nám výhrůžky z celého světa," řekl agentuře AP Paolini, který se sám považuje za zbožného člověka. ”Je to padlé na hlavu... Špatně si vyložili naše díla," posteskl si.

Paolini vysvětluje, že si ikonickou panenku zvolili proto, že v náboženství vždy madonu představují nejkrásnější ženy a dnes je podle něj nejkrásnější ženou Barbie. Portréty zobrazující Pannu Marii ukazují, jak lidé v různých dobách chápali ženskou krásu, dodal Paoloni. Výstava měla podle původních plánů začít tento víkend v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám